The More You Gift, The More You Get..

Sunday, September 26, 2010

artikel ini turut disiarkan di
http://selaluberbicara.blogspot.com/

.
"Therefore remember Me, I will remember you. Give thanks to Me, and reject not Me."

Demikianlah Friman Allah di Surah Albaqarah ayat 152. Assalamualaikum. Salam 1 Ummah. Salam Sukses dari alfaQir buat semua. Moga-moga pertemuan singkat kita di alam maya ini membuahkan hasil yang begitu makna. Teringat kata-kata seorang mursyid, "Kehebatan lisan bergantung kepada kesan yang terdapat pada pendengar, tidak perlu lama, walaupun sekejap, jika meninggalkan kesan itu sudah memadai". Dan itulah kelebihan yang terdapat pada kekasih kita, Muhammad S.A.W. hebatnya Baginda sehinggakan Sayyidina Abu Bakar yang tidak melihat peristiwa Isra' Mi'raj dengan mata kepalanya terus mempercayai peristiwa agung tersebut. "Aku Mempercayainya Ya Rasulullah, Bahkan Lebih Dari Itu Aku Mempercayainya". Allah, indahnya saat bersama Rasulullah. Ya Rasulullah, kami merinduimu. Berikutan dengan itu, alfaqir mengharapkan walaupun sejenak membaca entri kali ini, tetapi mampu meninggalkan kesan dalam jiwa dan minda kita. Supaya kita lebih kaya dan berjaya.
Ada yang mengeluh, "Kita ni cukuplah menjadi sederhana dan biasa-biasa, cukuplah dengan kita bersyukr dengan apa yang ada, tidak perlu kita mengejar kekayaan yang mampu menjadikan hati kita alpa". Terima kasih atas keluhan yang tak berapa 'best' itu. Kadang-kadang kita kesian melihat orang yang berpandangan sebegini. Ya, memang betul Rasulullah tidak kaya. Bukan kerana Rasulullah tidak mahu kaya tetapi Rasulullah memilih untuk tidak kaya hanya tidak mahu KAYA itu diwajibkan kepada semua ummatnya. Percaya atau tidak, Rasulullah adalah mentor kekayaan yang No 1 didalam dunia. Pernah Rasulullah bersabda, "Berniaga itu adalah 9/ 10 kunci rezeki@ kekayaan". Mana mungkin Rasulullah bersabda tetapi tidak ada hasilnya.

Begitu juga dengan para sahabat, Abdul Rahman bin Auf juga merupakan seorang jutawan pada zaman Rasulullah. Abu Bakar Assiddiq juga merupakan Jutawan. Siapa lagi? Rasulullah juga merupakan juga jutawan. Jadi mengapa kita pilih untuk tidak menjadi jutawan?. Ada lagi yang berkata, "bukan tak nak jadi kaya, tapi takut jadi jahat kerana kaya, rasuah dan sebagainya la". Soalan yang agak tidak munasabah dan tidak berapa munasarawak. Huhu, ada ke didunia ni orang yang hidup sederhana dan miskin tidak melakukan jenayah? Cukuplah dengan pengalaman mengajar kita erti kehidupan. Banyak dah, ramai dalam kalangan pelajar sendiri yang melakukan keburukan dengan hanya "aku jeles dia ada benda tu".

Jahat mahupun baik bukanlah bergantung kepada kekayaan, Tetapi bergantung 200% kepada individu tersebut. Jadi kalau mereka bijak menggunakan kekayaan yang Allah berikan kepada mereka, mengapa perlu kita cop mereka sebagai orang kaya jahat? Kaya yang mengeluarkan hartanya ke jalan Allah. Miskin, duduk dirumah sambil mengeluh dengan kemiskinan yang di alaminya?, I Have To Choose To Be A Millionaire. Hanya dengan kaya sahaja mampu bela nasib ummat kita. Kita kaya dan mengayakan orang lain. mulia atau jahat? fikirkanlah..haha.

Sebenarnya ingin berkongsi cerita, the more you gift the more you get. Kata-kata ini cukup bermakna dan terkesan kepada diri ini. Sejak mempelajari teknik dan ayat ini, kehidupan alfaQir kini melalui perubahan yang amat ketara. "Lagi banyak yang kita berikan lagi banyak kita akan dapat", percaya atau tidak itulah dia. Islam juga menggalakkan supaya kita menjadi seperti ini. Surah Ibrahim ayat 13. Sebab itu islam wajibkan ummatnya untuk berzakat, agar dapat kita 'sharing' bersama dengan yang lain nikmat yang Allah berikan kepada kita. Adakah kita berzakat itu kita sebenarnya menjadi miskin? Hanya orang tidak berzakat tetapi berzakat di SPORT TOTO sahaja yang menjadi miskin wal afqar. Percaya atau tidak, cukup sekadar kita jalan dihadapan kedai 'zakat' sport toto itu. Lihat sahaja wajah-wajah mereka.

Bagi alfaQir, saranan untuk 'gift more' ini cukup bermakna. Ku kepilkan pengalamanku agar menjadi pedoman.. Kisah 1, Ketika alfaQir baru selesai menunaikan solat di Masjid Negeri, sementara menunggu Zaki dan Syahir menyempurnakan solat mereka, alfaQir duduk di tangga utama Masjid Negeri sambil menikmati air soya. Ketika ini, kami semua dalam perjalanan ke KLIA mengiringi Zakwan ke Jordan. Dalam 'mood' menghayati air soya datang seorang pak cik. "Adik, pak cik dari kedah dik, pak cik baru buat operation dik..(sambil menunjujkkan kesan operationnya)". "Pak cik nak balik Kedah ni dik, tapi pak cik tak da duit". "Maaflah pak cik, saya ni bukan berduit sangat, saya pun ngah study lagi ni" tolak alfaQir dengan berhikmah. Lalu pak cik tersebut dengan muka sedih beredar dan duduk tidak jauh dari alfaQir. Sedetik kemudian, terlintas difikiran ini "kenapa tidak aku berikan sedikit dari yang aku ada ini kepada pak cik ini?"..Lalu hati alfaQir mengiyakan. Sampai sahaja Syahir bersama Zaki , kami terus beredar sebelum beredar alfaQir menghulurkan note berwarna hijau kepada pak cik tersebut dengan doa dan harapan Allah akan redhai dan membalasnya 1 hari nanti.

Selepas beberapa hari kemudian, ternyata Allah membalasnya dengan tunai. Tidak alfaQir sangka akan dapat rezeki 10 kali ganda dari jumlah pemberian wang kepada pak cik tempoh hari. Itulah dia Yang Maha Pemberi. Memberi rezeki kepada hambaNya tanpa mengira waktu dan keadaan. Jadi mengapa perlu takut untuk memberi? More you gift more you will get! Begitu juga dengan ilmu, lagi banyak yang kita kongsikan kepada orang yang tidak tahu, lagi banyak ilmu Allah akan berikan kepada kita.. من عمل بما علم يعام الله ما لم يعلم Sesiapa yang tidak inginkan Allah memberikan ilmu yang tidak ada tandingannya. Senang sahaja caranya, More You Share More You Will Get.

Kisah 2, Alhamdulillah, permohonan belajar ke Maghribi sudah pun keluar. Alfu Syukur kerana Allah memberikan peluang kepada alfaQir untuk mencapai cita-cita. lafaQir percaya ini semuanya kerana membantu dan memberikan yang terbaik untuk kerja-kerja dakwah ini. Percaya atau tidak, keputusan SPM alfaQir bukannya begitu hebat, jika ingin dibandingkan dengan yang lain, tapi inilah Dia Maha Pembalas, membalas apa yang kita lakukan. More you gift More you get. Disamping doa ibu bapa dan guru dan rakan-rakan, ku berjaya menjejaki kaki disana. Alhamdulillah, jadi apa tunggu lagi, more you gift more you get!

Sebagai mengakhiri enrti kali ini, ku ingin ingatkan diri ini, supaya bantulah mereka yang perlukan bantuan, tolonglah mereka yang perlukan pertolongan agar hidup kita lebih sukses, kaya dan berjaya. Hari ini, dunia dikuasai oleh minda yahudi kerana apa?kerana mereka mempunyai kuasa dan harta yang membolehkan mereka mengeksploitasikan dunia kita hari ini. Hari ini, orang cina mengusai ekonomi kerana apa? Kerana mempunyai ilmu, mentor dan sistem. Hari ini melayu islam mundur kerana apa? Kerana melayu islam tidak mengikuti MENTOR, ILMU dan SISTEM yang diterajui oleh Baginda Muhammad S.A.W. Alangkah malunya, jika hari esok, ramai yang duduk di kaki lima sambil memegang mangkuk adalah dari kalangan MELAYU ISLAM.

Mana mungkin ISLAM dihina begitu rupa. Wallahu'alam..JOM SUKSES bersama..

"Pengalaman Mengajar Erti Kehidupan" Berbicaralah Selalu
1730pm, 26SEP 10

0 comments: